Een aantal van de grote namen

De Nederlandse literatuur heeft een aantal namen die we niet snel zullen vergeten. Het zijn schrijvers die zich onsterfelijk hebben gemaakt met de boeken die zij geschreven en gepubliceerd hebben. Een aantal van de namen staat dan ook garant voor kwaliteit, spanning en veel hoogstaande literatuur. Uiteraard kunnen we nooit alle namen hier naar voren laten komen, maar een kleine greep uit het enorme assortiment is uiteraard altijd mogelijk.

Multatuli

Eduard Douwe Dekkers, oftewel Multatuli, is vooral bekend om het boek Max Havelaar. Het boek heeft eigenlijk een veel langere titel, maar is bekend geworden onder de verkorte titel. Het boek gaat over de misstanden in Nederlands-Indië en zijn gebaseerd op eigen ervaringen. Het boek werd een groot succes vanwege het omstreden onderwerp, werd in veel talen vertaald en is tegenwoordig nog steeds vaste kost voor veel scholieren. Hoewel Dekkers veel meer geschreven heeft, is het alleen Max Havelaar waar hij bekend en beroemd mee geworden is, de overige werken hebben dit succes nooit weten te evenaren.

Harry Mulisch

Harry Mulisch is één van de grootste namen in de Nederlandse literatuur, maar niet iedereen is fan van deze schrijver. Hij is bijzonder productief geweest en heeft veel boeken geschreven die gerekend worden tot grote werken binnen de Nederlandse literatuur, en de meeste van zijn werken zijn ook vertaald en verkopen goed in het buitenland. Zijn werken staan standaard op de leeslijsten van de scholieren en zijn boeken zijn overal te vinden, in verschillende formaten en met verschillende prijzen.

De zeventiende eeuw

Tijdens de Gouden Eeuw zien we een sterke bloei komen van de Nederlandse literatuur. In deze periode komen veel van de grotere namen naar voren die we nu vooral nog kennen van straatnamen en pleinen. Van den Vondel, Cats en Constantijn Huygens zijn een paar van de grote namen. Deze literatuur wordt tegenwoordig niet meer zoveel gelezen, omdat het geschreven is in een variant van het Nederland waar we tegenwoordig minder bekend mee zijn. Desalniettemin hebben deze mensen een flinke stempel weten te drukken op de Nederlandse literatuur, en die stempel is nog altijd goed te merken.

De generatie van 1910

Een ander belangrijk moment in de Nederlandse literatuur is de beweging van 1910. Hiermee worden onder andere de dichters Bloem en Holst mee bedoeld, die een complete serie aan werken wisten te vervaardigen die belangrijk zijn geweest voor de rest van de Nederlandse literatuur. Het is een compleet nieuwe stroming en hier wordt veel gehoor aan gegeven door andere schrijvers en dichters en vanaf dit moment zal er een golvende beweging ontstaan waarbij veel schrijver en stromingen op elkaar gaan reageren.

Nieuwere namen

Wil je literatuur lezen die meer bij deze tijd past maar die zeker nog onder literatuur vallen, dan kom je terecht bij boeken van Gerard Reve, W.F. Hermans en Louis Paul Boon. Deze schrijvers zijn na de Tweede Wereldoorlog zeer belangrijk geworden en hebben de Nederlandse literatuur na de oorlog weer op een hoger niveau gezet.