Een favoriet boek

De literatuur is een enorme verzameling met boeken en daarbij zijn flink wat boeken van Nederlandse afkomst. Wanneer je alle boeken van Nederlandse bodem op een bult zou gooien, zou je een enorme berg krijgen waar je meer dan een dag voor nodig zou hebben om deze te beklimmen. Tussen al deze boeken zitten pareltjes en missers, maar welk boek tot welke categorie behoort, dat is een persoonlijke voorkeur die op basis van veel verschillende elementen gemaakt wordt. Heb je een favoriet boek binnen de Nederlandse literatuur? Dan is de kans klein dat je ook goed uit kunt leggen waarom dit jouw favoriete boek is, want smaak is bijzonder persoonlijk.

Waar begin je?

Er zijn veel boeken te vinden in de bibliotheek en boekenwinkel. Om een goed idee te krijgen van het boek, kun je de achterkant lezen om te zien waar het verhaal over gaat, maar de meeste mensen kijken liever naar de stijl waarin het boek geschreven is. Kijk dan niet middenin het boek, want zo kun je per ongeluk net iets lezen dat je nog niet wilde weten. Lees een gedeelte van de eerste pagina om zo een inschatting te maken van de stijl van de schrijver of schrijfster. Bevalt dit en ligt het onderwerp van het boek je, dan is het een aanrader.

Je kunt ook kijken naar een bepaalde schrijver die je graag leest, maar dat is lastiger dan gedacht. Vaak is het mogelijk om op internet aanraders te vinden, of fora waarop mensen met elkaar de boeken bespreken die zij gelezen hebben. Dat kan een aanrader zijn, maar besef je hierbij goed dat het ook hier draait om de persoonlijke smaak van de mensen die het boek gelezen hebben.

Vind je een boek helemaal niets, leg het dan even weg, maar gooi het niet direct in de prullenbak. De kans is namelijk groot dat je het over een aantal weken wel een heel interessant boek vindt, omdat je er dan een stuk beter in kunt komen. Kijk bij voorkeur niet naar de omvang van een boek. Veel mensen slaan dikke boeken over omdat het te veel werk zou zijn, maar wanneer je eenmaal in het verhaal zit, is de kans groot dat het niet genoeg pagina’s kan hebben. Daar komt nog eens bij dat literatuur helemaal niet duur hoeft te zijn. Op internet vind je goede prijzen en de boekhandels hebben vaak ook leuke aanbiedingen, of afgeprijsde boeken die je voor een paar euro mee kunt nemen. Tijdens de Boekenweek is de kans op het vinden van een koopje natuurlijk nog eens veel groter, omdat er dan veel meer aandacht is voor de boeken. De boekhandels spelen daar nagenoeg altijd op in, maar ook op het internet wordt er aandacht besteed aan de week van het boek met leuke extra’s. Je kunt dan gemakkelijk meerdere boeken aankopen voor de prijs van één boek om te zien of daar misschien wel een nieuwe favoriet in zit!