Schrijft iedereen tegenwoordig?

Literatuur was ooit de hoogst haalbare stempel in de wereld van de boeken en de schrijvers. Het was de bovenste trede, stond middenin de cultuur van Nederland en vervulde een bijzonder belangrijke rol. Wilde je iets lezen en wilde je dat je hiermee ook middenin de gesprekken kon staan, dan moest het een boek zijn dat tot de literatuur gerekend werd. Tegenwoordig is de scheiding moeilijker te vinden. Er worden meer boeken gepubliceerd en we kijken vooral naar wat we leuk vinden om te lezen. Of het literatuur is of niet, dat is tegenwoordig bijzaak geworden en steeds meer mensen zijn zelf aan het schrijven geslagen.

In veel gevallen wordt het boek nooit uitgegeven. Mensen sturen het boek op naar de uitgeverij die het op haar beurt afwijst omdat er problemen met het verhaal zijn, of omdat het niveau niet hoog genoeg is. Krijg je als schrijver een nul op rekest, dan kun je meerdere dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om het boek aan te passen en het nogmaals te proberen, je kunt zelf het boek uitgeven of je kunt de hobby opgeven.

Een boek uitgeven in eigen beheer is een keuze die door veel mensen gemaakt wordt. In veel gevallen zal dit bepaalde kosten met zich meebrengen waarvan gedacht wordt dat deze gemakkelijk terug te verdienen zijn. Het is echter verstandig om even uit te rekenen hoeveel boeken er verkocht moeten worden om de inleg terug te hebben. Niet al jouw vrienden zullen het boek aanschaffen en wanneer je geen promotie kunt maken voor je eigen werk, dan wordt het erg lastig om echt honderden boeken te verkopen. Dat wil echter niet zeggen dat het onmogelijk zijn, af en toe komen er nog steeds schrijvers naar boven die ooit in eigen beheer begonnen zijn en die nu voor een echte uitgeverij werken omdat zij gevonden zijn door een grote groep lezers die het boek aangeraden hebben. Dit aantal ligt echter wel rond de 1%. Er bestaat dus zeker een kans dat je als schrijver door kunt breken, maar erg makkelijk is dit niet. De uitgeverijen krijgen dagelijks zoveel werken binnen dat zij al snel geneigd zijn om het af te keuren.