Het is steeds belangrijker geworden om je product aantrekkelijk te maken voor de klant. Klanten zullen namelijk meer aankopen doen op een overzichtelijke webshop, kopen eerder een product met een aantrekkelijke verpakking of reageren op je oproep in een flyer. Kortom; grafisch design is steeds belangrijker geworden. Maar wat is nou eigenlijk grafisch design? Grafisch design is de visuele vertaling van informatie door middel van mediaproducten. Grafisch design wordt gebruikt voor diverse mediaproducten. Denk hierbij aan promotiemateriaal, huisstijlen en verpakkingen. Maar ook aan digitale producten zoals websites en apps. Wat zijn eigenlijk de voordelen van een goed grafisch design? Ten eerste blijkt uit onderzoek dat visuele informatie 600.000 keer sneller opgenomen wordt dan bijvoorbeeld een tekstbeschrijving. Een klant ziet in een fractie van een seconden of het product hem aanspreekt. Als dit het geval blijkt te zijn, zal hij (bewust of onbewust) veel sneller over gaan tot een aankoop. Ten tweede creëert grafisch design meer beleving bij de eindgebruiker. Klanten zullen dus tevreden zijn, waardoor ze misschien vaker producten van dat bedrijf kopen of diensten gaan gebruiken. Het derde voordeel is dat grafisch design informatie aantrekkelijker maakt. Een voorbeeld hiervan zijn digitale programma’s voor kinderen. Je zou een leerprogramma kunnen omzetten in een prettige software met een aantrekkelijk ontwerp, waardoor leren op een leuke manier gebracht wordt. Samengevat wordt visuele informatie dus 600.000 keer sneller opgenomen, ontstaat er meer beleving bij de klant en maakt een goed ontwerp informatie aantrekkelijker.   

Ontwerpen lastig? Laat het doen!

De meeste ondernemers zullen helaas niet zelf de vaardigheden en kennis hebben om hun mediaproducten een aantrekkelijk ontwerp te geven. Daar komt bijvoorbeeld bij dat het maken van een aantrekkelijke, overzichtelijke website steeds moeilijker is geworden. Dit terwijl klanten veeleisender zijn geworden op dit gebied. Het ligt dus redelijk voor de hand om een bedrijf in te huren die gespecialiseerd zijn op het gebied van grafisch design. Er zijn tal van bedrijven die hun diensten voor grafisch ontwerp aanbieden. Zelf heb ik veel goede ervaring met Studio Olivier in Werkendam. Dit bedrijf helpt andere bedrijven zich te onderscheiden door creativiteit te combineren met inhoud, komen ze tot grafische ontwerpen die meerwaarde hebben. Producten waarvoor Studio Olivier grafische ontwerpen voor maakt zijn bijvoorbeeld:

  • Conceptontwikkeling;
  • Merkpositionering;
  • Webdesign;
  • Huisstijl;
  • Digitaal ontwerp;
  • Identiteitsconcepten;
  • Interieurconcepten;
  • Fotografie.

Op de site van Studio Oliver bestaat er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het uitgebreide portfolio. Mocht je dus als bedrijf op zoek zijn naar een goede samenwerkingspartner zal ik zeker even op de volgende site kijken: studio-olivier.nl

Maak er werk van!

Ook kan het zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of naar een vervolg opleiding. Er zal in de toekomst zeker een groeiende vraag zijn daar grafisch ontwerpers. Ben jij dus creatief en op zekere hoogte goed met computers? Dan zijn er heel veel mogelijkheden. Om te beginnen kun je op het MBO de opleiding ‘Grafische vormgeving’ volgen. Dit is een opleiding op niveau 4 een duurt drie tot vier jaar. Op het HBO kun je bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding ‘Communication & Multimedia Design of ‘Vormgeving’. Ook deze opleidingen duren vier jaar. Wil je je graag laten omscholen door een (thuis) cursus? Bijna alle onderwijsinstellingen zoals ‘LOI’ en ‘NHA’ bieden zowel meerjarige opleidingen als cursussen aan. Opleidingen en cursussen variëren van twee maanden tot vier jaar. Erg leuk en leerzaam, maar bovenal, heel nuttig. In een maatschappij waar we steeds meer gericht zijn op digitale diensten kun je hier zeker een groot verschil maken.