Sinds een aantal jaar is het bedrag dat je kunt lenen voor een woning gelijk aan de vraagprijs. Dat betekent dat je voor een woning van 150.000 euro ook maximaal dat bedrag kunt lenen. Helaas is dat niet altijd genoeg. Bij de koop van een huis krijg je namelijk te maken met diverse bijkomende kosten, die je uit eigen zak moet financieren. Niet iedereen heeft dat geld zomaar op de bank staan. Dit betekent dat starters met voldoende inkomen geen huis kunnen kopen, omdat ze nog niet genoeg spaargeld hebben. Kun je ook een huis kopen zonder eigen geld? Het korte antwoord is ja: het is mogelijk om een gedeelte van dit bedrag mee te financieren. Hoe zit dat precies en waar moet je aan denken?

  • De marktwaarde van de woning
  • De aankoopsom
  • Meenemen financieringskosten

Laten we voorop stellen: het is natuurlijk verstandig om wat spaargeld te hebben wanneer je een huis koopt. Je moet onvoorziene kosten kunnen opvangen, zonder dat je daar eerst maanden voor moet sparen. Dat gezegd hebbende, een huis kopen zonder eigen geld, of met een beperkt eigen vermogen, is wel mogelijk. Dit heeft te maken met het verschil tussen de marktwaarde van de woning en de aankoopsom. De marktwaarde wordt bepaald door een taxateur, de aankoopsom door het bod dat je uitbrengt. In bepaalde omstandigheden valt het afgesproken bedrag onder de marktwaarde van de woning. Je kunt dan tot aan de marktwaarde laten financieren. Het is dan dus belangrijk dat je een deal sluit onder de daadwerkelijke waarde van de woning. Dat zal niet altijd mogelijk zijn, maar is zeker het proberen waard. Wil jij een huis kopen zonder eigen geld? Ga dan eens naar lexwonen en neem contact op. Mogelijk kan Lex Wonen je helpen!

Huis kopen zonder eigen geld: de beste deal

Alles draait dus om het afspreken van de juiste prijs. Dat kan heel lastig zijn, zeker wanneer de verkoper een bepaalde prijs in gedachten heeft. Misschien heeft hij of zij ook een hypotheek af te lossen, dus is er een ondergrens. Ga eens in gesprek me de verkoper en bekijk de mogelijkheden.  Wil je een huis kopen zonder eigen geld? Dan zul je creatief moeten zijn! Tegelijkertijd zul je het moeten opnemen tegen diverse andere kopers. Daarom is deze tactiek lastiger bij een gewilde woning. Als meerdere kopers tegen elkaar gaan opbieden, stijgt de geboden prijs vaak ver boven de vraagprijs. In dat geval is een huis kopen zonder eigen geld niet mogelijk: je kunt dan immers het restbedrag niet lenen. Uiteraard is het altijd van belang om je positie door te spreken met je geldschieter, in de regel je bank. Zij zullen de hypotheek moeten goedkeuren, dus moeten zij op de hoogte zijn. Wil je een huis kopen zonder eigen geld? Klik dan snel op de bovenstaande link en bekijk de voorbeelden. Je krijgt dan snel een beter beeld van de mogelijkheden. Ook kom je dan te weten of je een geschikt huis op het oog hebt.

Je nieuwe aanwinst

Kun je een huis kopen zonder eigen geld? Dan begint het echte werk eigenlijk pas! Je zult je nieuwe woning moeten inrichten zoals jij dat wilt en er echt een thuis van moeten maken. Wil je een verbouwing doen, dan kan je die in bepaalde gevallen ook meefinancieren. Dit heet een bouwdepot. De mogelijkheden van een bouwdepot zijn beperkt, maar het is zeker de moeite waard om dit eens goed uit te zoeken. Misschien is het wel mogelijk om die moderne keuken te laten installeren, zonder dat je daar extra voor betaalt!