Er zijn tientallen energieleveranciers in de Nederlandse elektriciteitsmarkt om energie bij af te nemen. Levert de ene leverancier andere energie dan de ander? Het antwoord is “Nee”. Het verschil zit hem in het tarief per leverancier. Je kan de kosten voor jouw energie vergelijken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Elke leverancier biedt een ander voordeel. Energieleverancier 1 biedt een voordeel op basis van een looptijd van 1 jaar terwijl energieleverancier 2 een looptijd van 2 jaar biedt. Door jouw energie vergelijken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt vindt je de voordeligste leverancier voor jouw huishouden. Een gebruiksvriendelijke website om jouw energie te vergelijken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt is energievergelijking.nl. Op deze website komt door middel van een filter op jouw verbruik de goedkoopste aanbieder bovenaan te staan. Jouw voordeligste aanbieder wordt op basis van de volgende gegevens geselecteerd:

  • Woonadres
  • Grote van het huishouden
  • Gemiddeld verbruik
  • Dubbele of enkele meter
  • Eventuele zonnepanelen.

Deze website is een onafhankelijk initiatief van energieleveranciers en geeft de goedkoopste aanbieder weer voor jou.

Hoe werkt de Nederlandse elektriciteitsmarkt?

Je bent tevreden over jouw energieleverancier. Waarom zou je er over nadenken om over te stappen en überhaupt jouw energie te vergelijken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: “Je kunt op jaarbasis een paar honderd euro besparen”. Vraag je jezelf af hoe dat mogelijk is? De energieleveranciers geven vaak een welkomstkorting om nieuwe klanten voor zich te winnen. Heb jij al vijf jaar dezelfde aanbieder? Dan durf ik te wedden dat jij geen bericht in de afgelopen vier jaar hebt ontvangen over een hoge korting op jouw energietarief. De meeste leveranciers geven na de welkomstkorting geen hoge kortingen meer op de tarieven. Je bent immers al klant. Heb je van jouw aanbieder wel bericht gekregen over een korting? Heb je toen jouw energie vergeleken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt? Verstandig is het om dat wel te doen. Je kan het totaalbedrag en de hoogte van de korting vergelijken. Wellicht is hun korting wel niet zo hoog als zij je doen denken. Het schijnt voordeliger te zijn elk jaar over te stappen dan loyaal te zijn aan dezelfde aanbieder. De welkomstkortingen liggen over het algemeen hoger dan de kortingen voor huidige afnemers.

Stap snel over!

Ik zeg loop naar je meterkast en lees je standen af. Zet het internet aan en vergelijk je energieprijzen online. Kies voor jouw energie vergelijken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt en vind jouw voordeel. Bespaar je jezelf een paar €100 op jaarbasis. Let wel op! Laat je niet misleiden door de hoogte van de bedragen. De looptijd van het contract is namelijk niet geheel onbelangrijk. Twee verschillende aanbieders kunnen dezelfde korting geven. Echter kan de looptijd verschillen. Het kan dan zomaar zijn dat de je de helft minder voordelig uit bent bij één van de aanbieders. Ben je al naar de website gegaan om jouw energie te vergelijken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt? Heb je die overstap al gemaakt? Vergeet dan niet om een notitie in je agenda voor volgend jaar te maken. Waarom? Omdat je volgend jaar dan weer dat voordeel als nieuwe klant kan krijgen bij een andere aanbieder. Door elk jaar jouw energie te vergelijken op de Nederlandse elektriciteitsmarkt en daarbij over te stappen bespaar je jezelf een hoop geld. Een simpele manier om geld te besparen in het huishouden. Wil je nog een laatste tip om op energie te besparen? Heb je een dubbele meter? Draai dat wasje en de vaat dan eens in de nacht.